Jak zavařit meruňky

Zavaření meruněk je výborným způsobem, jak si zachovat chuť tohoto ovocného pokladu na dlouhou dobu. Následující postup vám ukáže, jak zavařit meruňky ve sladkém nálevu:

Suroviny:

  • Meruňky (cca 1 kg)
  • Cukr (cca 500 g)
  • Voda (cca 500 ml)
  • Citrónová šťáva (z 1-2 citrónů)
  • Skořice (volitelně, pro přídavek do nálevu)
  • Sterilované sklenice s víčky

Postup:

  1. Příprava meruněk: Meruňky důkladně omyjte, odstraněte pecky a nakrájejte je na poloviny. Můžete také meruňky nechat celé, pokud preferujete.
  2. Příprava sirupu: Ve velkém hrnci smíchejte cukr a vodu. Přidejte citrónovou šťávu a skořici (pokud ji používáte). Ohřívejte směs na středním ohni a nechte ji vařit asi 5 minut, dokud se cukr zcela nerozpustí. Sirup by měl být lehce viskózní.
  3. Přidání meruněk: Přidejte nakrájené meruňky do sirupu. Vařte je ve sirupu asi 5 minut nebo dokud se začnou změkčovat, ale nevařte je příliš dlouho, aby neztratily svoji strukturu.
  4. Naplňte sklenice: Sterilované sklenice naplňte horkými meruňkami a sirupem. Ujistěte se, že meruňky jsou pokryty sirupem, ale nechte malý volný prostor (asi 1 cm) od vrcholu sklenice.
  5. Uzavření sklenic: Uzavřete sklenice sterilovanými víčky a utáhněte je. Ujistěte se, že víčka jsou těsně zavřená, aby se zabránilo kontaminaci.
  6. Sterilace sklenic: Sklenice umístěte do hrnce s vařící vodou tak, aby byly zcela ponořeny. Vařte je ve vodní lázni po dobu asi 10-15 minut, aby byly sklenice sterilizované. Tím se zajistí, že meruňky budou dlouho trvanlivé.
  7. Vychladnutí: Poté vyjměte sklenice ze sterilizačního hrnce a nechte je vychladnout na pokojovou teplotu. Během chladnutí se víčka vysáknou a vytvoří vakuum, což pomůže udržet obsah čerstvý.
  8. Skladování: Sklenice s meruňkami skladujte na chladném a tmavém místě, jako je spíž nebo sklep. Zavařené meruňky by měly být dobře zapečetěné a mohou být skladovány po mnoho měsíců.

Tímto způsobem si můžete užívat domácích zavařených meruněk po celý rok. Můžete je použít jako náplň do dezertů, na palačinky, do jogurtu nebo je jednoduše konzumujte jako sladký pokrm.