Co jíst po operaci žlučníku

Po operaci žlučníku je důležité dodržovat speciální dietu, aby se minimalizovala rizika komplikací a urychlil proces hojení. Některé potraviny mohou způsobit nadýmání, průjem, pálení žáhy, bolest a jiné nepříjemné příznaky, a proto by měly být v prvních dnech až týdnech po operaci omezeny nebo úplně vyloučeny. Následující potraviny jsou obecně považovány za vhodné po operaci žlučníku:

  • Nízkotučné bílkoviny: kuřecí, ryby, krůtí, vaječné bílky
  • Vařené nebo dušené zeleniny: mrkev, řepa, zelí, špenát, brokolice, fazole, hrášek
  • Vařené nebo dušené ovoce: jablka, hrušky, meruňky, broskve, banány, avokádo
  • Celozrnné potraviny: celozrnný chléb, rýže, těstoviny, ovesné vločky
  • Zdravé tuky: olivový olej, avokádo, ořechy
  • Nízkotučné mléčné výrobky: jogurty, tvaroh, sýry

Je také důležité jíst menší porce jídla a častěji, což pomůže trávení a minimalizuje riziko nepříjemných příznaků. Před samotným zahájením jakékoli diety po operaci žlučníku byste měli konzultovat se svým lékařem nebo dietologem.