Jak na domácí bagetu

Domácí bageta může být chutné a zábavné pečivo, které si můžete připravit v pohodlí své kuchyně. Následující recept vám ukáže, jak na domácí bagetu:

Suroviny:

  • 500 g hladké pšeničné mouky
  • 10 g soli
  • 10 g cukru
  • 7 g sušeného droždí (nebo 20 g čerstvého droždí)
  • 300 ml vlažné vody
  • Olej na potření

Postup:

  1. Příprava těsta:
    • Ve velké míse smíchejte mouku, sůl a cukr. Přidejte sušené droždí (nebo čerstvé droždí rozpuštěné ve vlažné vodě) a vlažnou vodu. Začněte míchat a hníst těsto, dokud nevytvoříte hladkou a elastickou hmotu. Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu vody. Pokud je příliš lepkavé, přidejte trochu mouky.
  2. Kynutí těsta:
    • Přeneste těsto na pomoučený povrch a hněťte ho asi 10-15 minut, dokud se stane hladkým a pružným. Poté těsto vraťte zpět do mísy, zakryjte ji utěrkou nebo plastovým obalem a nechte ho kynout přibližně 1-1,5 hodiny, dokud zdvojnásobí svůj objem. Umístěte mísu na teplé a klidné místo.
  3. Předehřátí trouby:
    • Předehřejte troubu na 220°C. Umístěte do trouby plech, který bude sloužit jako nádoba na vodu při pečení.
  4. Tvarování bagety:
    • Když těsto zdvojnásobí svůj objem, přeneste ho na pomoučený povrch a znovu ho krátce prohněťněte. Poté ho rozrolujte do obdélníku. Složte obdélník na polovinu a utáhněte kraje směrem ke středu. Pak ještě jednou složte na polovinu a spojte konce. Tím vytvoříte tradiční bagetový tvar.
  5. Druhé kynutí:
    • Položte tvarovanou bagetu na pečící papír na plech a zakryjte utěrkou nebo plastovým obalem. Nechte ji kynout dalších 20-30 minut.
  6. Příprava nádoby na vodu:
    • Do rozpálené trouby nalijte pár sklenic vody na plech, který jste připravili. Tím vytvoříte páru, což je důležité pro vytvoření křupavé kůrky na bagetě.
  7. Pečení bagety:
    • Poté, co bageta dokončila druhé kynutí, rozkrojte na povrch několik řezů. To pomůže s výparem páry a vytvoření křupavé kůrčičky. Potřete bagetu olejem. Pečte ji v předehřáté troubě asi 20-25 minut, dokud nezíská zlatavou barvu a zazní duté broukání, když na ni klepnete. Nezapomeňte pravidelně kontrolovat a pokud se příliš rychle hnědne, přikryjte ji alobalovou fólií.
  8. Nechte vychladnout:
    • Po vyndání z trouby nechte bagetu vychladnout na mřížce. Bageta by měla být krásně křupavá na povrchu a měkká uvnitř.